Grytstekt vildsvinsstek med rostade rötter och svampar
Grytstekt vildsvinsstek med rostade rötter och svampar
Info: ger 6-8 port
1 kg vildsvinsstek alt. fläskstek
1 msk smör
1 msk olivolja
1/2 liter kalvbuljong
2 dl vispgrädde
Kryddblandning:
1 msk salt
10 svartpepparkorn
1/2 msk korianderfrön
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
Rostade rötter och svampar:
200 g färsk svamp, gärna kantareller
800 g jordärtskockor
1 dl olivolja
flingsalt efter smak
Så här gör du:
1. Stöt kryddorna i mortel och häll det fina pulvret i plastpåse. Lägg ner steken i denna och skaka om så att kryddorna fördelas jämnt. Låt gärna ligga kylen ett par timmar.
2. Bryn köttet runtom i smör och olja i en stekgryta. Häll på buljong och sjud under lock på låg värme i ca 2 tim.
3. Ta upp köttet och låt vila på ett fat. Häll ner grädden i stekskyn och koka ihop (utan lock) tills såsen blir lite tjock och simmig. Smaka av med salt.
4. Skiva köttet vid servering. Utöver rostade rötter och svampar passar lingon bra till.
Rostade rötter och svampar:
1. Sätt ugnen på 150°. Skölj skockorna och dela dem. Rensa svampen och skär de största på längden.
2. Lägg svamp och skockor en långpanna samt häll över oljan.
3. Rosta ugn i ca 35–40 min tills skockorna är mjuka och svampen fått färg.
Källa: Hemköp
https://www.hemkop.se/Recept/2012/10/Porterstek/
Info: ger 6-8 port
1 kg vildsvinsstek alt. fläskstek
1 msk smör
1 msk olivolja
1/2 liter kalvbuljong
2 dl vispgrädde
Kryddblandning:
1 msk salt
10 svartpepparkorn
1/2 msk korianderfrön
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
Rostade rötter och svampar:
200 g färsk svamp, gärna kantareller
800 g jordärtskockor
1 dl olivolja
flingsalt efter smak
Så här gör du:
1. Stöt kryddorna i mortel och häll det fina pulvret i plastpåse. Lägg ner steken i denna och skaka om så att kryddorna fördelas jämnt. Låt gärna ligga kylen ett par timmar.
2. Bryn köttet runtom i smör och olja i en stekgryta. Häll på buljong och sjud under lock på låg värme i ca 2 tim.
3. Ta upp köttet och låt vila på ett fat. Häll ner grädden i stekskyn och koka ihop (utan lock) tills såsen blir lite tjock och simmig. Smaka av med salt.
4. Skiva köttet vid servering. Utöver rostade rötter och svampar passar lingon bra till.
Rostade rötter och svampar:
1. Sätt ugnen på 150°. Skölj skockorna och dela dem. Rensa svampen och skär de största på längden.
2. Lägg svamp och skockor en långpanna samt häll över oljan.
3. Rosta ugn i ca 35–40 min tills skockorna är mjuka och svampen fått färg.
Källa: Hemköp
https://www.hemkop.se/Recept/2012/10/Porterstek/
Kommentarer
Skicka en kommentar