Köttfärslimpa med gräddsås

Köttfärslimpa med gräddsås
Info: 8 port.



1 kg blandfärs (70% nöt, 30% gris)
1 gul lök, riven
½ dl vatten
salt och malen vitpeppar
rapsolja till formen
2 morötter, i bitar
5 steklökar, skalade
2 ½ dl köttbuljong

Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl buljong (från formen förstärkt av vatten+tärning)
1 tsk kinesisk soja
1 dl grädde
salt och malen vitpeppar

Till servering:
kokt potatis


Gör så här: 

1. Värm ugnen till 200°. Blanda samman färs, lök, vatten, salt och peppar. Forma färsen
till en limpa och lägg den i en smord ugnssäker form. Lägg morötter och lök bredvid och
häll på buljong.

2. Baka köttfärslimpan i ugnen 60 minuter eller till en innertemperatur på 72°. Prova med
en sticka om köttsaften klar och genomskinlig. Baka annars ytterligare några minuter.

3. Håll köttfärslimpan och grönsakerna varma i folie eller smörpapper. Sila av buljongen.


Sås:
1. Smält smör och rör ner mjöl. Späd med buljong och rör hela tiden. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda 3-5 minuter. Rör ner soja och grädde och krydda med salt och peppar.

2. Skiva köttfärslimpan före servering, och servera med grönsakerna, gräddsåsen och kokt potatis.




Källa: Svensktkott.se
http://www.svensktkott.se/recept/kttfrslimpa-med-grddss/



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Biff Stroganoff med syrad grädde

Grytstekt vildsvinsstek med rostade rötter och svampar

Kasslergratäng