Viltfärspiroger
Viltfärspiroger
Info: 24 piroger och 40 min + 40 min jäsning + 15 min i ugn
50 g jäst
5 dl vatten
4 msk oliv- eller rapsolja
1 tsk salt
13-14 dl dinkelsikt (780 - 840 g)
Fyllning:
1 gul lök
5 enbär
1 msk smör
400 g viltfärs
2 krm mald muskot
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
200 g riven ost
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll vatten och
olja över jästen och tillsätt salt. Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk 40–50 min.
2. Fyllning: Skala och hacka löken. Krossa enbären i mortel. Fräs löken i smör i en
stekpanna. Tillsätt färs, enbär, muskot, salt och peppar. Stek ca 5 min. Låt kallna.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 24 bitar och forma dem till runda bullar.
Kavla ut till 1/2 cm tjocka rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg lite av fyllningen på
ena sidan och strö på riven ost. Vik ihop och tryck ihop skarven med en gaffel. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg
4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills pirogerna fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna
på galler.
Källa: Allt om mat
http://alltommat.se/recept/viltfarspiroger/
Info: 24 piroger och 40 min + 40 min jäsning + 15 min i ugn
50 g jäst
5 dl vatten
4 msk oliv- eller rapsolja
1 tsk salt
13-14 dl dinkelsikt (780 - 840 g)
Fyllning:
1 gul lök
5 enbär
1 msk smör
400 g viltfärs
2 krm mald muskot
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
200 g riven ost
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll vatten och
olja över jästen och tillsätt salt. Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk 40–50 min.
2. Fyllning: Skala och hacka löken. Krossa enbären i mortel. Fräs löken i smör i en
stekpanna. Tillsätt färs, enbär, muskot, salt och peppar. Stek ca 5 min. Låt kallna.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 24 bitar och forma dem till runda bullar.
Kavla ut till 1/2 cm tjocka rundlar, ca 12 cm i diameter. Lägg lite av fyllningen på
ena sidan och strö på riven ost. Vik ihop och tryck ihop skarven med en gaffel. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg
4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills pirogerna fått fin gyllenbrun färg. Låt svalna
på galler.
Källa: Allt om mat
http://alltommat.se/recept/viltfarspiroger/
Kommentarer
Skicka en kommentar