Lyxig fiskgratäng med hummersås
Lyxig fiskgratäng med hummersås
Info: för 4 pers, tar ca 1 timme
600 g fiskfilé, t ex lax, hoki el torsk
4 dl hummerbuljong
2 fänkål
1–1 1/2 dl crème fraiche
ca 2 msk vetemjöl el majsstärkelse
2 msk hackad dill
Potatismos:
ca 800 g potatis av mjölig sort
4 äggulor
några små riv muskotnöt, max 1 krm
salt och peppar
Garnering:
ev handskalade räkor
ev dill
ev citronskivor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225–250°.
2. Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk, låt den ånga av och pressa den. Rör ner äggulor och några riv fint riven muskot. Salta och peppra. Spritsa ut den tätt längsmed kanterna på en skärbräda i trä som tål ugnen, eller i en ugnsform.
3. Skär fisken i mindre bitar. Koka upp buljongen i en kastrull, lägg ner fisken, lägg på lock och dra från värmen. Låt stå tills fisken är nästan färdig, 5–7 minuter. Ta upp fisken och låt den rinna av, men behåll buljongen.
4. Skölj och ansa fänkålen, och dela i ca 6 bitar vardera. Sjud fänkålen mjuk i buljongen. Lägg fänkålen och fisken i formen. Sila buljongen, tillsätt crème fraiche och koka ihop ca 5 minuter. Red med vetemjöl eller majsstärkelse till en tjock konsistens och rör ner dillen. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
5. Häll såsen över fisken och gratinera i varm ugn i ca 15 minuter. Garnera gärna med räkor och dill och servera med citron.
Källa: Allers
http://www.allers.se/lyxig-fiskgratang-med-hummersas/
Info: för 4 pers, tar ca 1 timme
600 g fiskfilé, t ex lax, hoki el torsk
4 dl hummerbuljong
2 fänkål
1–1 1/2 dl crème fraiche
ca 2 msk vetemjöl el majsstärkelse
2 msk hackad dill
Potatismos:
ca 800 g potatis av mjölig sort
4 äggulor
några små riv muskotnöt, max 1 krm
salt och peppar
Garnering:
ev handskalade räkor
ev dill
ev citronskivor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225–250°.
2. Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk, låt den ånga av och pressa den. Rör ner äggulor och några riv fint riven muskot. Salta och peppra. Spritsa ut den tätt längsmed kanterna på en skärbräda i trä som tål ugnen, eller i en ugnsform.
3. Skär fisken i mindre bitar. Koka upp buljongen i en kastrull, lägg ner fisken, lägg på lock och dra från värmen. Låt stå tills fisken är nästan färdig, 5–7 minuter. Ta upp fisken och låt den rinna av, men behåll buljongen.
4. Skölj och ansa fänkålen, och dela i ca 6 bitar vardera. Sjud fänkålen mjuk i buljongen. Lägg fänkålen och fisken i formen. Sila buljongen, tillsätt crème fraiche och koka ihop ca 5 minuter. Red med vetemjöl eller majsstärkelse till en tjock konsistens och rör ner dillen. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
5. Häll såsen över fisken och gratinera i varm ugn i ca 15 minuter. Garnera gärna med räkor och dill och servera med citron.
Källa: Allers
http://www.allers.se/lyxig-fiskgratang-med-hummersas/
Kommentarer
Skicka en kommentar