Stifado
Stifado
Info: för 4 pers. En sorts gryta.
400 g högrev, 4 cm stora bitar
400 g fläskkarré, 4 cm stora bitar
2 st rödlökar, skalade och klyftade
1 msk russin, grovhackade
400 g tomater, krossade på burk
3 msk Bong Touch of Taste Kalvfond
1 msk tomatpuré
0.5 st citron
1 knippe bladpersilja, färsk
2 msk olivolja
1 msk smör
Marinad till köttet:
1.5 tsk kryddpeppar, hel
6 st kryddnejlikor, hela
2 tsk flingsalt
4 st vitlöksklyftor, skalade
3 st lagerblad
1 st kanelstång
1 tsk oregano, torkad
1.25 dl rött vin
4 msk rödvinsvinäger
potatis, rotsaker och fetasost till servering
Gör så här:
MARINAD
1. Stöt kryddpepparkornen, nejlikorna och saltet i en mortel. Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och fortsätt stöta tills det bildats en massa.
2. Häll över i en skål, lägg i lagerbladen och tillsätt resten av ingredienserna till marinaden.
3. Marinera köttet i kryddblandningen i minst 2 tim.
GRYTA
1. Sila av köttet från marinaden. OBS! Spara marinaden!
2. Bryn köttet i olivolja och smör. Lägg över i en gryta.
3. Bryn den skalade rödlöken och stek under omrörning i cirka 5-7 minuter eller tills löken har mjuknat och blivit lätt gyllenbrun. Tillsätt i grytan med köttet och marinaden.
4. Tillsätt den avsilade marinaden, kalvfonden, russinen, tomaterna och tomatpurén. Fyll upp med vatten så att det täcker köttet.
5. Låt koka upp, sänk sedan till medelvärme, sätt på locket och låt sjuda sakta i 1,5 timme.
6. Ta av locket och sjud i ytterligare 1 timme eller tills köttet är riktigt mört och börjar falla sönder och såsen är härligt tjock. Håll ett öga på grytan och tillsätt en skvätt vatten om det ser lite torrt ut.
7. Smaka av och tillsätt citronsaften och lite mer kryddor om det behövs.
8. Finhacka persiljebladen och strö dem över. Avsluta med att hälla på en skvätt jungfruolja.
9. Servera med rostade potatisklyftor och rotsaker och fetaost.
Källa: Touch of taste
http://www.touchoftaste.se/recept/flaskkott/stifado/
Info: för 4 pers. En sorts gryta.
400 g högrev, 4 cm stora bitar
400 g fläskkarré, 4 cm stora bitar
2 st rödlökar, skalade och klyftade
1 msk russin, grovhackade
400 g tomater, krossade på burk
3 msk Bong Touch of Taste Kalvfond
1 msk tomatpuré
0.5 st citron
1 knippe bladpersilja, färsk
2 msk olivolja
1 msk smör
Marinad till köttet:
1.5 tsk kryddpeppar, hel
6 st kryddnejlikor, hela
2 tsk flingsalt
4 st vitlöksklyftor, skalade
3 st lagerblad
1 st kanelstång
1 tsk oregano, torkad
1.25 dl rött vin
4 msk rödvinsvinäger
potatis, rotsaker och fetasost till servering
Gör så här:
MARINAD
1. Stöt kryddpepparkornen, nejlikorna och saltet i en mortel. Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och fortsätt stöta tills det bildats en massa.
2. Häll över i en skål, lägg i lagerbladen och tillsätt resten av ingredienserna till marinaden.
3. Marinera köttet i kryddblandningen i minst 2 tim.
GRYTA
1. Sila av köttet från marinaden. OBS! Spara marinaden!
2. Bryn köttet i olivolja och smör. Lägg över i en gryta.
3. Bryn den skalade rödlöken och stek under omrörning i cirka 5-7 minuter eller tills löken har mjuknat och blivit lätt gyllenbrun. Tillsätt i grytan med köttet och marinaden.
4. Tillsätt den avsilade marinaden, kalvfonden, russinen, tomaterna och tomatpurén. Fyll upp med vatten så att det täcker köttet.
5. Låt koka upp, sänk sedan till medelvärme, sätt på locket och låt sjuda sakta i 1,5 timme.
6. Ta av locket och sjud i ytterligare 1 timme eller tills köttet är riktigt mört och börjar falla sönder och såsen är härligt tjock. Håll ett öga på grytan och tillsätt en skvätt vatten om det ser lite torrt ut.
7. Smaka av och tillsätt citronsaften och lite mer kryddor om det behövs.
8. Finhacka persiljebladen och strö dem över. Avsluta med att hälla på en skvätt jungfruolja.
9. Servera med rostade potatisklyftor och rotsaker och fetaost.
Källa: Touch of taste
http://www.touchoftaste.se/recept/flaskkott/stifado/
Kommentarer
Skicka en kommentar