Karelska piroger

Karelska piroger
Info: 12 piroger


2 dl ljummet vatten
1 tsk salt   
2,5 dl vetemjöl   
2,75 dl grovt rågmjöl, (+ 1/2 dl till utbakning)

Fyllning:
500 g risgrynsgröt

Bad:
2 dl kokande vatten
50 g smör   

Tillbehör:
2 ägg, hårdkokta
50 g smör, mjukt, gärna extrasaltat

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 275°. Blanda och knåda vatten, salt och mjöl till en smidig deg. Dela degen i 12 lika stora delar. Kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna ovala plattor ca 18 cm långa.

2. Bred ut risgrynsgröt ca 2 cm in från kanterna. Vik upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Koka under tiden upp smör i vatten.

4. Doppa pirogerna hastigt en och en i vattenbadet. Lägg dem att svalna på galler.

5. Hacka äggen och blanda med smör. Servera pirogerna ljumma med ägg­smöret.


Tips- Karelska piroger är en typisk klassisk finsk rätt.



Källa: Allt om mat
http://alltommat.se/recept/karelska-piroger/



















 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Biff Stroganoff med syrad grädde

Lyxig fiskgratäng med hummersås

Kasslergratäng