Gammaldags äppelkaka

Gammaldags äppelkaka
Info: 10 bitar.



Smet:
3 st ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
100 g mandelmassa riven
smör och ströbröd till formen

Fyllning:
3 st äpplen
2 msk socker
2 tsk kanel
2 msk smör



Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt. Piska in mycket luft i äggvispet med en ballongvisp.
   
2. Smält smöret och häll i mjölken så det blir ljummet.
   
3. Vispa ner smörblandningen i äggvispet, vispa ner mer luft i smeten.
   
4 .Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
   
5. Riv ner mandelmassan i smeten och vänd försiktig ner den. Smöra och bröa formen.
   
6  Skala äpplena och dela dem i bitar. Stek dem på låg värme i smöret och tillsätt socker och kanel. Stek tills äppelbitarna börjar mjukna.
   
7. Vänd ner äppelbitarna i smeten. Häll upp den i smörad och bröad form, cirka 26 cm i diameter.
   
8. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.
   

Serveras ljummen med vaniljsås.


Tips - En gammaldags svensk äppelkaka serveras ljummen med hemgjord vaniljsås som är
något helt annat än de man kan köpa. Ägg och socker vispas luftigt, därefter vänder man
ner de andra ingredienserna försiktigt så att man inte vispar luften ur smeten.
Detta är viktigt för att undvika att kakan blir tung och seg.

Hemlagad vaniljsås finns med i recepten.




Källa: Svenska recept
http://svenskarecept.se/recept/gammaldags-appelkaka/



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Biff Stroganoff med syrad grädde

Lyxig fiskgratäng med hummersås

Kasslergratäng