Stekt salt sill med löksås

Stekt salt sill med löksås
Info: 4 port.




600 gram Salt sill (urvattnad) 
1,5 dl Rågmjöl (grovt)  
1 styck Ägg 
Smör till stekning 


Sås:
2 styck  Gul lök
1,5 msk Vetemjöl  
4 dl Mjölk  
2 msk Smör 
0,5 msk Oxfond (konc.) 


Tillbehör:
0,8 kilo Potatis 
Lingonsylt (rårörda)


Gör så här:
1. Potatis: Skala och koka potatis.

2. Sås: Skala och stimla lök. Fräs lök mjuk och glansig utan att bränna, i matfett
på medelvärme i 3-5 min.

3. Vispa ner mjöl. Tillsätt mjölk i omgångar.
   
4. Vispa ner smör och smaksätt med fond.

5. Låt såsen koka (under lock) 5-10 min. Rör om regelbundet. Salt behövs inte.

6. Panera: Vispa upp ägg i en djup tallrik.Häll mjöl på en tallrik.
Dubbelpanera sillen.
   
7. Vänd i mjöl, doppa sedan i äggvispet och vänd några gånger till i mjöl.

   
8. Steka: Hetta upp matfett i panna på medelhög värme. Stek sillen i rikligt med smör
1-2 min på vardera sidan tills paneringen fått färg och blivit knaprigt.



KOCKENS KOMMENTAR:

Stekt sill är klassisk svensk husmanskost. Om filéerna inte 
är urvattnade skall filéerna ligga i vatten 10-12 timmar 
(se förpackning). I stället för löksås kan man vispa ur 
pannan med grädde.



Källa: Spisa.nu
http://www.spisa.nu/3.14032/recept/stekt-salt-sill-med-loksas















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Biff Stroganoff med syrad grädde

Lyxig fiskgratäng med hummersås

Kasslergratäng