Hemlagad vaniljsås

Hemlagad vaniljsås
Info: 5 - 6 port.




1 st vaniljstång
2 dl mjölk
1 dl grädde
2 st äggulor
2 msk socker
2 tsk potatismjöl
2 dl vispgrädde



Gör så här:

1. Skär upp vaniljstången på längden. Koka upp grädde och mjölk tillsammans med vaniljstången.

2. Ta kastrullen från värmen och låt stå 10-15 minuter så att grädden tar smak ordentligt.
   
3. Rör ihop äggulor, socker och potatismjöl med lite av vaniljgrädden. Häll i det i resten av
grädden och sjud på låg värme tills såsen tjocknat. Använd inte stålredskap i aluminiumkastrull, 

då blir såsen lätt gråaktig. Låt svalna.
   
4. Vispa vispgrädden och blanda den med den kalla såsen.




Tips - En vaniljsås är inte så svår att göra från grunden, och den blir så god att
smaklökarna lockar sig av förtjusning. I min gamla kokbok står det 5-6 portioner på
det här receptet, men jag är inte helt övertygad om att det stämmer. Den är lite för
god för att räcka till så många! Passar utmärkt till Gammaldags äppelkaka.




Källa: Svenska recept
http://svenskarecept.se/recept/vaniljsas/















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Biff Stroganoff med syrad grädde

Lyxig fiskgratäng med hummersås

Kasslergratäng